Vad är artificiell intelligens?
Hur vi förklarar artificiell intelligens beror en del på vem vi frågar. I sin enklaste form kan vi se AI som en maskin som kan tänka och agera (eller imitera resultatet av vårt tänkande om vi föredrar det) på ett sätt som liknar mänsklig förmåga. Till exempel en miniräknare. Maskinen kan helt enkelt ersätta delar av det vi utför som det tidigare krävts mänskliga hjärnor för. På senare tid har AI i första hand förknippats med olika typer av maskininlärning och djupinlärning (deep learning).
Det stora intresset för AI och maskininlärning som vuxit fram det senaste decenniet bygger på tre förutsättningar:
– större samlade och strukturerade datavolymer (Big data),
– nya och bättre algoritmer,
– ökad och billigare processorkraft.
När “intelligenta” maskiner blivit mer avancerade har de även kunnat ta sig an allt mer komplicerade uppgifter. Från att tidigt varit klumpiga räknemaskiner kan de idag på egen hand navigera en bil genom trafik. Många gånger blir de även snabbt bättre än oss människor på saker. På grund av att det saknas en mer avgränsad definition av AI används begreppet väldigt brett i marknadsföring. Det betyder inte att alla produkter och tjänster med etiketten AI nödvändigtvis är bra.
Tack vare de senaste årens framsteg inom maskininlärning använder vi redan AI i vardagen på flera sätt:
- sökfunktioner,
- sociala medier för att bland annat styra flödet,
- ansiktsigenkänning,
- virtuella assistenter (t.ex. Siri, Alexa, Bixby) och chatbottar,
- förslag på musik, film, tv-serier, produkter i olika appar och e-butiker,
- robotdammsugare,
- e-postfilter,
- mobilkameror,
- telefonens tangentbord,
- och olika funktioner i smarta hem.
Utöver det används AI i många branscher för bland annat:
- anpassad kundservice och personliga erbjudanden,
- övervakning och säkerhet,
- produkt- och tjänsteutveckling,
- stöd i att upptäcka sjukdomar, ställa medicinska diagnoser och prognostisera behandlingar,
- energioptimering och flöden i lokaler,
- bedrägerikontroll,
- investeringsbedömningar,
- optimering av logistik och trafikflöden,
- riktade annonser,
- spel,
- specialeffekter i film,
- adaptiva utbildningar,
- löpande analys av dokument och data,
- automatisk rapportering,
- optimering av produktionslinjer och robotisering,
- framtagande av olika alternativ för produkter,
- övervakning av odlingar,
- klassificering inom astronomi,
- utveckling av självkörande bilar,
- pornografi,
- och militära ändamål.
Mer än en maskin
Idén om tänkande maskiner är flera hundra år gammal, kanske lite äldre än vad de flesta av oss föreställer oss. Många filosofiska funderingar har även vävts in i visionerna om självständiga maskiner. Om en maskin har intelligens och känslor som en människa, är den då att betrakta som en levande varelse jämbördig oss?
Själva begreppet AI började användas på 50-talet när det också etablerades som akademisk disciplin. Är det något namn som är värt att komma ihåg så här i början är det Alan Turing. Han föreslog 1950 ett test för att se om en maskin kunde imitera mänskligt intelligent beteende tillräcklig bra för att uppfattas som en människa – Turingtestet.
Smal och generell AI
En sak som är viktig att känna till är skillnaden mellan så kallad smal/snäv/svag AI och generell/stark AI. Den AI som vi idag ser i allt fler tjänster och produkter brukar kallas smal AI eftersom den enbart kan lösa en specifik uppgift. Även om den kan göra den uppgiften oerhört väl så saknar den förmågan att resonera som människor.
Generell AI där maskinen också kan resonera, agera och kanske även känna som en människa är fortfarande science fiction. De flesta experter verkar tro att det dröjer innan androider och digitala medvetanden blir en del av vår vardag. Vi får se om det blir verklighet en dag.
Det här var en väldigt kort sammanfattning av vad artificiell intelligens kan vara och hur den redan används. Syftet med den här bloggen är att vidare utforska vad AI är och hur den påverkar oss. Ibland kommer den också att sväva ut kring fiktion och mer filosofiska tankar. Den allra viktigaste frågan är nämligen vilka effekter en så kraftfull teknik kommer att få på samhälle, miljö och vanliga människor. Välkommen att följa med.