Mer om AI #1

Här kommer ett axplock av det senaste jag läst kring artificiell intelligens och maskininlärning.

Maxine, Maxine

I oktober lanserade NVIDIA Maxine, en teknik för AI-assisterade videosamtal. Genom att använda GAN för videokompression sjunker behovet av bandbredd till en tiondel enligt NVIDIA. Förstår jag det här rätt så läser tekniken av ditt ansikte och återskapar det för den du pratar med. Vilket betyder att betydligt mindre data behöver skickas över nätet. Ars Technica har en större genomgång av både Maxine och GAN.

Inbyggd bias-rapportering

Ett företag som heter ClosedLoop.ai marknadsför en färdig plattform för AI-modeller och automatiserade arbetsflöden för sjukvården. Det här är en sektor där det finns stora förhoppningar att AI kan bidra till billigare och bättre behandling för patienter. Plattformen möjliggör enkel import och modellering av dataset för olika användning. Det som är intressant är att plattformen sägs ha inbyggd rapportering av bias för exempelvis ålder, kön, etnicitet och socioekonomisk bakgrund. Bias i AI-funktioner har visat sig bidra till många snedvridna bedömningar de senaste åren på grund av otillräcklig databehandling och dåliga algoritmer.

Vi har ett problem

MIT Technology Review skriver om hur 40 forskare på Google har hittat ett allvarligt problem i många maskininlärningsmodeller. Problemet kallas underspecification och försämrar prestandan i många typer av AI-tillämpningar. Även om modellerna ser bra under testning så kan de prestera undermåligt när de väl sjösätts i en verklig miljö. För att förstå detaljerna av det här behöver du vara väl insatt i hur maskininlärning fungerar, men det visar på att tekniken i högsta grad fortfarande utvecklas.

Sweden Innovation Days

I veckan pågick Sweden Innovation Days, ett världsomspännande event om AI. Arrangörer var bland annat AI Sweden, Vinnova och Ignite Sweden. Stort fokus låg på hur organisationer kan accelerera sina satsningar på AI med hjälp av bland annat AI-startups. Här tror jag att det finns stora möjligheter även för offentlig sektor, men det finns en stor kulturell och kunskapsmässig klyfta att överbrygga. Den första dagen som handlade mer om strategi och global AI-utveckling har jag skrivit en liten sammanfattning av här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *