AI förändrar ditt jobb

  • AI kommer att revolutionera hela vår yrkesvardag.
  • Arbeten och professioner förändras, försvinner och tillkommer.
  • Alla blir påverkade i förlängningen.

Det råder inte längre någon tvekan om att AI kommer att förändra ditt jobb och allas yrkesvardag. På samma sätt som uppkopplade digitala enheter (datorer, mobiltelefoner, terminaler) idag finns inom alla sektorer och yrken. Artificiell intelligens innebär att vi behöver tänka om och anpassa många arbetssätt och hela yrkeskategorier till den nya tekniken. Till en början ser förändringen ut att vara störst i tjänstemannasektorn men i en förlängning påverkar den alla branscher. Även yrken inom vård, omsorg, service, utbildning, underhållning och konst.

Fördelarna med AI är stora och kan potentiellt dubbla tillväxten i Sverige år 2035 enligt Accenture (2016). Många arbetsuppgifter som kan automatiseras med hjälp av AI (och/eller robotar) är repetitiva, tråkiga och ibland farliga. Processorkraft och algoritmer kan även samla in och behandla data långt mer effektivt och precist än mänskliga hjärnor. Något som blir väldigt tydligt när volymer och krav på snabbhet ökar väsentligt. Gartner (2017) lyfter fram att AI inte bara bidrar till automatisering utan även till AI-förstärkning, områden där datorer och människor samverkar för att nå bättre resultat. Även om jobb försvinner kommer teknisk utveckling samtidigt att skapa nya.

Experterna är ense, faktiskt

McKinsey (2017) konstaterar att de flesta yrken redan går att delvis automatisera, även om full automatisering bara är möjlig för en liten andel. Enligt deras uppskattning kan 49% av betald aktivitet som vi idag utför på jobbet påverkas av automatisering med redan befintlig teknik. I första hand berör det yrken med hög grad av rutinmässig hantering och yrken där informationsbearbetning utgör en betydande del av arbetsuppgifterna. Vi får samtidigt utgå från att den tekniska utvecklingen fortsätter och sannolikt accelererar. Andelen aktiviteter som kan automatiseras ökar allt eftersom vi når nya tekniska framsteg.

OECD (2016) ser ut att ha ett liknande perspektiv och uppskattar att andelen jobb inom OECD som hotas av automatisering är 9%. De jämför med den studie som Frey & Osborg (2013) lagt fram där de ser att 47% av alla yrken i USA finns i kategorin “hög risk” avseende automatisering inom de närmaste decennierna. Skillnaden handlar om i hur stor utsträckning våra nuvarande yrken kan automatiseras, och hur många som sannolikt kommer att automatiseras. Återigen får vi antagligen utgå från att äldre rapporter inte fullt ut har tagit hänsyn till de senaste årens utveckling inom AI.

Även Brookings (2019) bedömer att i princip alla yrken kommer att påverkas av AI. I deras analys ser de att det i första hand är bättre betalda tjänstemannajobb som är hotade, tillsammans med viss tillverkning och jordbruk. Det motsvarar 18% (25 miljoner) av alla jobb i USA som har hög exponering mot AI-teknik. 34% anses vara medelexponerade och 48% ha låg exponering. Rapporten konstaterar samtidigt att AI kommer att utgöra en mer betydande del inom de yrken som är mer välbetalda.

PWC (2018) delar upp sin analys av automatisering i 29 länder över tid. Deras bedömning är att 3% av jobben hotas av automatisering tidigt 20-tal. Mot slutet av decenniet ligger siffran på cirka 23%, och i mitten av 30-talet på motsvarande 30%. De ser precis som många andra rapporter att det finns skillnader mellan olika länder och att automatisering i lite större utsträckning drabbar män. Deras analys pekar även på att lågutbildade kommer att vara mindre drabbade i första vågen av ny automatisering. Däremot kommer de i förlängningen påverkas mer.

AI kommer att förändra ditt jobb

Sammanfattningsvis verkar det otvetydigt att vi kommer att få se betydande förändringar i yrkeslandskapen på grund av AI och robotisering. Det innebär inte nödvändigtvis slutet för en era av organiserat lönearbete men omställningen blir sannolikt större än vad vi tror. McKinsey (2017) uppskattar att 375 miljoner människor globalt behöver byta yrkeskategori fram till 2030. Även World Economic Forum (2020) bedömer i en ny rapport att 85 miljoner jobb förväntas försvinna bara fram till 2025. Samtidigt tror WEF att 97 nya roller kan behövas under samma period. Här handlar det om nya funktioner som är mer anpassade till en miljö där människor och maskiner arbetar tillsammans.

Kraven på organisationer och yrkesverksamma att snabbt och kontinuerligt lära nytt ser därmed ut att öka än mer. Räkna med att AI kommer att förändra ditt jobb. Forrester (2019) lyfter upp behovet av att redan nu börja göra anpassningar på flera nivåer inför effekterna av AI och automatisering. Ur ett arbetstagarperspektiv vill Unionen (2020) se ökade möjligheter till olika former av kompetensutveckling för att klara den förväntade omställningen. Ett nödvändigt lärande som beskrivs i samtliga rapporter och något som går hand i hand med organisationens framgång. För många innebär det snart krav på ny kompetens, och en fortbildning som antagligen förstärks med AI.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *