Mer om AI #2

Det sveper en våg av AI över oss som letar sig in i både arbete och privatliv. Mobiltelefonen är vårt främsta gränssnitt mot omvärlden men vi förstår allt mindre av vad som händer bland algoritmerna bakom kulisserna. Vår skärm representerar inte verkligheten som vi kände den.

Här plockar jag ut lite mer om AI från den senaste tidens artiklar.

Bots och människor

Vi ser allt mer realistiska chatbotar som snart kan bli svåra att skilja från riktiga människor. Även om Douglas som Mashable berättar om fortfarande är aningen stel. Turingtestet är slutbossen på första nivån, större utmaningar kommer att passeras. Det finns naturligtvis en enorm marknadspotential för AI-botar men vilka kommer de att ersätta, och hur påverkas vi av att kommunicera med maskiner i mänskligt format?

Om en annan bot skriver Erik Galli i Vice där maskinen tog över hans sociala liv, med blandad framgång. Han hyrde en AI-bot för att styra sitt Instagram-konto med förhoppningen om att få fler följare. Tyvärr hade boten begränsad förståelse för sociala spelregler och löpte amok genom att lägga till nya kontakter, kommentera och gilla inlägg hej vilt. Få nya följare och några pinsamma situationer senare fick boten sparken.

Men titta här

Inom transportindustrin finns nu AI-kameror som kan minska olyckor genom att upptäcka farliga situationer både framför lastbilen och inne i förarhytten. Än så länge är ju föraren en människa med alla egenskaper som det innebär. Ska vi acceptera att bli ständigt övervakade om det kan bidra till att vi undviker allvarliga olyckor? Hur långt kan och bör vi gå för att minska icke önskvärda händelser?

Det pågår sedan några år tillbaka diskussioner om kameraövervakning med AI förbättrar världen eller innebär intrång i människors integritet. Min gissning är att vi kommer att acceptera att bli mer övervakade men att vi också kommer att få bättre regleringar kring hur det får hanteras. Dels finns det ekonomisk vinning i billig och effektiv AI-övervakning, vilket är ett argument som nästan alltid vinner. Samtidigt har vi redan frivilligt börjat låta oss övervakas via våra mobiltelefoner och smarta assistenter.

Himlen är oskyldigt blå

Vi avslutar med två mer lekfulla exempel på vad AI kan åstadkomma. Castle in the Sky är ett projekt av Zhengxia Zou som förändrar din video i realtid genom att byta ut himlen och lägga till objekt (som ett flygande slott). Det går även att byta väder, årstid och ändra dag till natt. Perfekt när du vill förbättra dina semesterfilmer innan du lägger upp dem i ditt botövervakade flöde.

Google fortsätter att spotta ur sig roliga AI-tillämpningar. Med Verse by Verse kan du dikta som Emily Dickinson, Walt Whitman, Edgar Allen Poe och andra kända poeter. Utifrån en första fras föreslår tjänsten nya rader poesi med inspiration från de poeter du valt ut. Jag har lite svårt att bedöma kvaliteten i den poesi som AI:n genererar men den känns aningen osammanhängande ibland.

Det ska bli intressant att se hur artificiell intelligens kan bidra till kreativ verksamhet när tekniken utvecklats och förfinats ännu mer. Kanske är nästa Harry Potter till större delen skriven av en maskin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *